Hillel Slovak [1962-1988]

IMG_9813

Wat doet een echte Red Hot Chili Peppers-fan als hij toevallig een uurtje over heeft tijdens zijn bezoek aan de Hollywood Hills? Natuurlijk, de laatste rustplaats van gitarist Hillel Slovak bezoeken.

Hillel Slovak, geboren op 13 april 1962, was de eerste gitarist van de Red Hot Chili Peppers. Als jeugdvriend van Flea en Anthony Kiedis vormde hij samen met drummer Jack Irons de band in 1983. Vijf jaar later, stierf hij een eenzame junkie-dood op 25 juni 1988. Oorzaak, een overdosis heroïne.

Annals-retentive

In die vijf jaar heeft hij wel drie enorm invloedrijke albums afgeleverd. Red Hot Chili Peppers (1984), Freaky Styley (1985) en The Uplift Mofo Party Plan (1987). Wat Hillel een bijzondere gitarist maakt, is het feit dat hij zich staande heeft weten te houden naast het drukke basspel van Flea. Het is natuurlijk niet makkelijk om je muzikale plek als gitarist te vinden met een bassist als Flea in je band. Hillel kon dit als geen ander.

Aangekomen bij de toegangspoort van Mount Sinai Memorial Park Cemetery, werd me gevraagd wat ik kwam doen. Ik vertelde dat ik een graf wilde bezoeken en prompt werd me een plattegrond in A3 formaat aangereikt. Dit was wel even wat anders dan een achteraf kerkhofje in Europa. De poortwachter zag mijn verwarde blik en vroeg me of ik toevallig het nummer van het desbetreffende graf wist. Gelukkig was ik voorbereid en kon de beste man mededelen dat ik op zoek was naar:

Maimonides 26

Lot 4613

Space 1

#6446

Wat volgde had ik natuurlijk aan moeten zien komen, toch kwam het als een totale verassing. Ik was ervan uitgegaan dat ik de auto ergens moest parkeren en te voet op zoek moest naar het graf van Hillel Slovak. Ongeveer op de manier waarop je een Amerikaanse oorlogsbegraafplaats bezoekt in Nederland. Echter vertelde de beste man, zonder blikken of blozen, dat ik met de auto rechtdoor moest rijden en dan de tweede afslag links. In de stoepranden zouden de nummers vermeld staan. Ik was beland op een heuse drive-thru begraafplaats… OMG!!

En voor wie me niet gelooft, hier is het bewijs:

Sinai Mount Hillel Slovak

Tsjah wat doe je dan verder bij zo’n graf, een sok achter laten? Niet veel, even reflecteren, een foto maken en weer door. Achteraf bleek de kans groot dat ik Flea daar tegen het lijf had kunnen lopen. Hij poste later die week de volgende foto op zijn Instagram account:

Schermafbeelding 2019-03-12 om 17.02.10

Na zijn dood hebben vele (zes om precies te zijn) gitaristen zijn rol binnen de band vervuld. Met natuurlijk John Frusciante als meest noemenswaardige troonopvolger. De Red Hot Chili Peppers zelf eren hun verloren vriend nog tijdens elk concert tijdens nummers zoals Me & My Friends.

Ik wilde afsluiten met deze te gekke live beelden van de VPRO. Geschoten in de Effenaar tijdens hun eerste Europese tour. Goede ondertiteling ook 😉 Enjoy!